20.09.2017
H Βραδιά του Ερευνητή, η μεγαλύτερη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, μεταφέρεται τη χρονιά αυτή στον σύγχρονο και φιλόξενο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, στις 29 Σεπτεμβρίου. Παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο Πολυτεχνείο (Ιστορικό Συγκρότημα Πατησίων), καθώς και στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, την Ξάνθη, την Καλαμάτα, την Καρδίτσα, το Ρέθυμνο και την Κόρινθο, με ελεύθερη είσοδο!
Με σύνθημα «Γνώρισε τη μαγεία τη Έρευνας» ερευνητές από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας, που συμμετέχουν ως διοργανωτές στην κεντρική εκδήλωση στο ΚΠ “Ελληνικός Κόσμος”, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ» αλλά και πολλοί ακαδημαϊκοί/επιστημονικοί/εκπαιδευτικοί φορείς μέσα από ποικίλες πειραματικές επιδείξεις, διαδραστικά εργαστήρια, παιχνίδια και προβολές ανοίγουν τη γνώση και την επιστήμη σε μικρούς και μεγάλους. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν τη χαρά να απολαύσουν σύγχρονα και καινοτόμα τεχνολογικά επιτεύγματα Ελλήνων ερευνητών.
Πολλές, εξάλλου, είναι και οι φιλοξενούμενες δράσεις που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Εκτός από τις ποικίλες ερευνητικές δραστηριότητες που θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν ερευνητές των παραπάνω Ε.Κ, ομάδες νέων επιστημόνων θα παρουσιάσουν εντυπωσιακά εκθέματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε: ένα λειτουργικό μοντέλο του ελληνικού δορυφόρου UPSat μαζί με τον σταθμό εδάφους SatNOGS και αντικείμενα από τις δοκιμές και πτήσεις πυραύλων από την Libre Space Foundation, το αεροπλανάκι HERMES από την ομάδα διαστημικής EUROAVIA του ΕΜΠ, ένα ηλεκτρικό μονοθέσιο όχημα υψηλών επιδόσεων από την UoP Racing team του Πανεπιστημίου Πατρών, Drone και το σύστημα αυτόματης περιπολίας Νyx από την MindCore, καθώς και πολυάριθμες ενδιαφέρουσες εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας.
Η Θόλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού θα είναι ανοικτή και μέσα από προβολές εικονικής πραγματικότητας θα παρουσιάζει στους θεατές τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις του παρελθόντος.
Δυναμική θα είναι και η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency, ESA) με προβολές και παρουσίαση των διαστημικών του Προγραμμάτων (Δείτε το Πρόγραμμα της ESA εδώ).
Αστροπαρατήρηση μέσα από τηλεσκόπια με την καθοδήγηση μελών της Αστρνομικής Ένωσης Σπάρτης και της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους επισκέπτες ενώ μια ακόμη έκπληξη περιμένει όλους. Μάθε πώς λειτουργεί ένας ραδιοφωνικός σταθμός, φτιάξε τη δική σου εκπομπή και πάρε την μαζί σου ως ενθύμιο, από τους συνεργάτες των σταθμών En Lefko 87.7, HIT 88.9 και RED 96.3.
Κεντρικός ομιλητής της Βραδιάς ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός, με ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα: «Όταν πάψουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα να είναι ακραία»!
Η βραδιά θα πλημμυρίσει με πολλή μουσική από την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, την μπάντα του Μουσικού Σχολείου Αλίμου και θα κλείσει με τους ξεχωριστούς Balkan Familia /EKΠA με μουσικά περάσματα Ανατολής και Δύσης!
Πριν από την κεντρική εκδήλωση της 29ης Σεπτεμβρίου οι ερευνητές έξι μεγάλων ερευνητικών κέντρων έχουν σχεδιάσει πρωτότυπες επιστημονικές δράσεις/pre-events και περιμένουν (από τις 22 – 28 Σεπτεμβρίου) τους μικρούς και μεγάλους φίλους τους για να υποδεχτούν μαζί τους τη Βραδιά του Ερευνητή!
Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών πειράματα φυσικής, χημείας και βιολογίας αλλά και ξεχωριστά εργαστήρια και δράσεις από τους ιστορικούς και αρχαιολόγους σίγουρα θα σας μαγέψουν:
Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και το Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ» σας επιφυλάσσουν πολλές εκπλήξεις στο Λαύριο!
Το Αστεροσκοπείο Αθηνών θα σας χαρίσει μαγευτικές αστροπαρατηρήσεις με τηλεσκόπια στην Πνύκα, στην Πεντέλη και στη Μαρίνα Φλοίσβου, στο Π. Φάληρο. Μην χάσετε αυτή τη μοναδική εμπειρία!
Ο Δημόκριτος θα σας μάθει την Επιστήμη …παίζοντας μέσα από σειρά πολλών και έξυπνων παιγνιδιών. Τέλος, η Ημερίδα στο Παστέρ απευθύνεται σε φοιτητές, σπουδαστές και ευρύ κοινό. Από το πρωί νέοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Στις 18:00 θα υπάρξουν δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες από την καθ. Φωτεινή Στυλιανοπούλου και τους Αλέξανδρο Καρατζόγλου/ ΌμηροΠαπασπηλιόπουλος, Έλληνες ερευνητές από τη Βαρκελώνη, και η βραδιά θα κλείσει με πάρτυ και ζυθοποσία, στον όμορφο κήπο του.
Όποια δράση και αν επιλέξετε να παρακολουθήσετε, ετοιμαστείτε να λάβετε μέρος σε πειράματα, να γνωρίσετε και να συνομιλήσετε με ερευνητές και να διασκεδάσετε με μουσική και άλλα ψυχαγωγικά δρώμενα.
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) υποστηρίζει τη Βραδιά Ερευνητή 2016 ως Χορηγός Επικοινωνίας, προβάλλοντας τις σχετικές δράσεις και εκδηλώσεις στους δικτυακούς τόπους, τα social media και το eNewsletter του.
Οι δράσεις για την Ευρωπαϊκή Βραδιά του Ερευνητή, οι οποίες πραγματοποιούνται για 12η χρονιά, χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στo πλαίσιo των Δράσεων Marie Skłodowska-Curie.
Please confirm you want to block this member.
You will no longer be able to:
Please note: This action will also remove this member from your connections and send a report to the site admin. Please allow a few minutes for this process to complete.