Κατηγορία: Γενικά

«Επιστήμη χωρίς σύνορα» στο Athens Science Festival 2018 με κορυφαίους επιστήμονες και πλήθος εκδηλώσεων

16.04.2018

Πώς εξερευνούν τα μεγάλα συμπαντικά μυστήρια επιστήμονες στο CERN; Πώς θα είναι το ψηφιακό μας αύριο; Γιατί μας αφορούν τα βότσαλα του πλανήτη Άρη; Σε αυτά και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα ερωτήματα θα βρουν απαντήσεις οι επισκέπτες του Athens Science Festival. Από τις 24 μέχρι και τις 29 Απριλίου, μικροί και μεγάλοι θα παρακολουθήσουν ένα συναρπαστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων με περισσότερα από 200 διαφορετικά δρώμενα, που αναμένεται να ενθουσιάσει κάθε φίλο της γνώσης και της επιστημονικής πρωτοπορίας.
 
Μέσα από πολλά πρωινά και απογευματινά καλλιτεχνικά δρώμενα για όλες τις ηλικίες, οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα γνωρίσουν την απελευθερωτική δύναμη της επιστήμης. 94 διαδραστικά δρώμενα, 35 εργαστήρια για παιδιά, 22 workshop για ενήλικες, 45 ομιλίες και 5 διαγωνισμοί συνθέτουν το συναρπαστικό πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ.
 
Tο φετινό φεστιβάλ, με μήνυμα “Επιστήμη χωρίς σύνορα” θα εστιάσει στο πώς οι επιστημονικές ανακαλύψεις ξεπερνούν τα γεωγραφικά, γνωστικά και ιδεολογικά σύνορα, και δημιουργούν νέες προοπτικές και νέους δρόμους εξερεύνησης της ανθρώπινης διάνοιας. Οι καλύτερες ιδέες των επιστημόνων παίρνουν σάρκα και οστά όταν εκείνοι αψηφούν περιορισμούς και εμπόδια!
 
Μερικοί από τους ομιλητές που θα συμμετάσχουν φέτος στο Athens Science Festival 2018 είναι οι:

  • Βασίλειος Νάσης, ακαδημαϊκός και επιτυχημένος επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρείας Netronix και πρωτοπόρος στον τομέα του Internet των αντικειμένων.
  • James Beacham, ένα από τα «αστέρια» της πειραματικής φυσικής υψηλών ενεργειών, μα και πολυτάλαντος μουσικός και σκηνοθέτης.
  • Βασίλης Ντζιαχρήστος, βραβευμένος επιστήμονας, διευθυντής της έδρας Βιολογικής Απεικόνισης στο Πολυτεχνείο του Μονάχου,
  • Carsten Mahrenholz, συνιδρυτής της ColdPlasmaTech, θα παρουσιάσει ένα επαναστατικό προϊόν της βραβευμένης αυτής γερμανικής εταιρίας,
  • Ιωσήφ Σηφάκης, από τους κορυφαίους επιστήμονες της πληροφορικής διεθνώς, που έχει τιμηθεί και με το βραβείο Turing, το «Νόμπελ της Πληροφορικής» και
  • Gábor Domokos, βραβευμένος ακαδημαϊκός και επικεφαλής του τμήματος Μηχανικής, Υλικών και Δομών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Οικονομικών της Βουδαπέστης.
  •  

Παράλληλα, το πρότυπο της γυναίκας-επιστήμονα και η δυνατότητα πρόσβασης κάθε φύλου σε ίσες ευκαιρίες, αναδεικνύονται στο Athens Science Festival μέσα από μία σειρά ομιλιών από κορυφαίες προσωπικότητες στον χώρο της επιστήμης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε παράλληλες εκδηλώσεις και σε εργαστήρια.
 
Η θρυλική αστροναύτης, πιλότος και μηχανικός Marsha Ivins θα αναφερθεί στις χιλιάδες ώρες που έχει ταξιδέψει στο διάστημα, και στην αξία της εκπαίδευσης και της ενδυνάμωσης του προτύπου της γυναίκας-επιστήμονα στην κοινωνία μας, ως σημεία εισόδου γυναικών στον κόσμο της επιστήμης. H κορυφαία Ελληνίδα αστροφυσικός Αθηνά Κουστένη, διευθύντρια έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Διαστημικής Επιστήμης, θα μιλήσει για τη συναρπαστική αναζήτηση για ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης της ζωής εκτός του πλανήτη μας. Η καθηγήτρια μοριακής βιοφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Elspeth Garman, θα ξεναγήσει το κοινό στη συναρπαστική επιστήμη της κρυσταλλογραφίας και θα εξηγήσει πώς σχετίζεται η αγαπημένη μας σοκολάτα με την ανακάλυψη εξατομικευμένων φαρμάκων και θεραπειών. Η Τζένη Λειβαδάρου, υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα εφαρμοσμένων μαθηματικών και θεωρητικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, θα  αποκαλύψει τον εκπληκτικό κόσμο της ρευστοδυναμικής.

Επιστήμη και Βιβλίο
 
Και οι εκπλήξεις για το κοινό δεν σταματούν εδώ. Με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας σε Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν δράσεις που αναδεικνύουν τη σχέση του Βιβλίου με την επιστήμη, και των γραπτών αφηγήσεων με τα μεγάλα επιτεύγματα της επιστήμης.
 
Γιατί οι πρόσφατες ανακαλύψεις από τις αντένες LIGO και Virgo θεωρούνται από πολλούς επιστήμονες συγκρίσιμες με την κίνηση του Γαλιλαίου να στρέψει το τηλεσκόπιο του στον έναστρο ουρανό; Το Σάββατο 28 Απριλίου, ο Σταύρος Κατσανέβας, καθηγητής στο Paris-Diderot VII και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Βαρύτητας(EGO) θα παρουσιάσει τη συναρπαστική ιστορία της έρευνας για τα βαρυτικά κύματα. Την ίδια μέρα, ο συγγραφέας Βαγγέλης Προβιάς θα παρουσιάσει στο κοινό το πώς η επιστήμη και η τέχνη της γραπτής αφήγησης αλληλοεμπνέονται, προσφέροντάς υπέροχες ιστορίες. Ξεκινώντας από τα εμβληματικά έργα επιστημονικής φαντασίας, και καταλήγοντας στα μη μυθοπλαστικά, επιστημονικά κείμενα που καθηλώνουν με την αφηγηματική αρτιότητά τους, ο συγγραφέας θα αποδείξει ότι τα όρια μεταξύ γραφής και επιστήμης είναι ρευστά. Τέλος, η Δρ. Suzanne O’Sullivan, συγγραφέας και νευρολόγος, θα παρουσιάσει μερικές εντυπωσιακές περιπτώσεις ανθρώπων με συμπτώματα που εκπλήσσουν ακόμη και τον γιατρό τους – από τον άντρα που βλέπει χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων να τρέχουν γύρω του, μέχρι το κορίτσι που αισθάνεται ότι ζει, ως άλλη Αλίκη, στη χώρα των θαυμάτων. Συντονιστής ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Παπαδημητριάδης.
 
Την Κυριακή 29 Απριλίου, η Λήδα Τσενέ, διευθύντρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Comicdom Press, και η αφηγήτρια Βασιλεία Βαξεβάνη θα καθοδηγήσουν τους μικρούς φίλους των επιστημών που θα παρευρεθούν στον χώρο, να σκαρώσουν τις δικές τους ιστορίες, σε ένα πολύ πρωτότυπο βιωματικό εργαστήριο, με πολλά comics, υπερήρωες και, φυσικά, επιστήμη. Την ίδια μέρα, ο Γιάννης Μανέτας, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών και συγγραφέας δύο γνωστών βιβλίων επιστημονικής εκλαΐκευσης, θα ρίξει άπλετο φως στην αλληλεξάρτηση ζωής και φωτός, και θα αποκαλύψει πόσο απαραίτητη είναι η φωτοσύνθεση για το φαινόμενο της ζωής.
 
Στη συνέχεια, συγγραφείς και μαθηματικοί όπως η Κατερίνα Καλφοπούλου, ο Ανδρέας Λύκος, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης και ο Στάμος Τσιτσώνης θα κουβεντιάσουν για τη σχέση των κειμένων τους με την επιστήμη, με έμφαση στους γόνιμους και δημιουργικούς δεσμούς μεταξύ επιστήμης και μυθοπλασίας. Τέλος, η περιβαλλοντολόγος, ποιήτρια, δοκιμιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός, Rachel McCarthy θα παρουσιάσει μια διαδραστική performance όπου πρωταγωνιστούν τα 118, γνωστά στην επιστήμη, χημικά στοιχεία, αλλά και το κοινό της  Τεχνόπολης.
 
Η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Απριλίου στις 18:30. Οι ημέρες και οι ώρες λειτουργίας του Φεστιβάλ είναι: Τετάρτη 25 έως Παρασκευή 27 Απριλίου: 09:00 έως 23:00 και Σάββατο 28 & Κυριακή 29 Απριλίου: 11:00 έως 23:00. Tο αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι εδώ.
 
Σημειώνεται ότι το Athens Science Festival διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το British Council, την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, το Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Υλοποιείται σε συνεργασία με ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς.
 
Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) υποστηρίζει το Athens Science Festival 2018 ως Χορηγός Επικοινωνίας, προβάλλοντας τις σχετικές δράσεις και εκδηλώσεις στους δικτυακούς τόπους, τα social media και το eNewsletter του.


Ξεκίνησε ένα ταξίδι επιτυχίας και δημιούργησε νέες γέφυρες.