08.06.2022
Με μεγάλη συμμετοχή φοιτητών και νέων ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό ολοκληρώθηκε ο πέμπτος κύκλος διαδικτυακών σεμιναρίων (webinars) Real Skills for Scientists – Ιατρικές Επιστήμες που διοργάνωσε στις 19 και 26 Μαΐου 2022 το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας “Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας”, σε συνεργασία με το R.E.A.L. Science και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας της Κύπρου (ΙδΕΚ).
Στα δύο webinars του κύκλου, τα οποία είχαν ως στόχο την ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων για την επαγγελματική σταδιοδρομία των νέων ερευνητών και επιστημόνων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν χρήσιμες συμβουλές και να ρωτήσουν έμπειρους και καταξιωμένους ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό για στοχευμένες κινήσεις για την επαγγελματική τους εξέλιξη, τη διαμόρφωση βιογραφικού και τις επαγγελματικές προοπτικές στον κλάδο τους, καθώς και τις δυνατότητες δικτύωσης, εύρεσης χρηματοδότησης και διασύνδεσης με τη βιομηχανία.
Περίπου 335 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδάκτορες, μέλη ΔΕΠ, εκπαιδευτικοί και ερευνητές παρακολούθησαν ζωντανά τα webinars. Το κοινό αποτελούνταν από Έλληνες και Κύπριους οι οποίοι συνδέθηκαν από την πατρίδα τους, αλλά και από 14 επιπλέον χώρες του κόσμου, όπως Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Νορβηγία, Σλοβενία, Χιλή, Ισπανία, Βέλγιο, Σουηδία, Ελβετία, Αυστρία, Κύπρος – επαγγελματίες, σπουδαστές και ερευνητές που εργάζονται ή/και σπουδάζουν στο εξωτερικό.
Ο 5ος κύκλος Real Skills for Scientists ξεκίνησε την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 με τέσσερις επιστήμονες-επαγγελματίες οι οποίοι εκπροσώπησαν τις Ιατρικές Επιστήμες με επαγγελματική σταδιοδρομία στον ακαδημαϊκό αλλά και στον επιχειρηματικό τομέα. Συγκεκριμένα, οι προσκλεκλημένοι ομιλητές ήταν ο Δρ Βασίλειος Ραφτόπουλος, Eπιδημιολόγος, Προϊστάμενος του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης HIV/AIDS του ΕΟΔΥ, η Αλεξάνδρα Πετσιάβα, Φοιτήτρια Φαρμακευτικής στο ΑΠΘ, η Δρ Μαρία Νταλούκα, Αναισθησιολόγος, Αναισθησιολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και ο Στέφανος Μπουρλιός, Ειδικευόμενος Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και έδωσαν χρήσιμες συμβουλές για επαγγελματική εξέλιξη στον κλάδο.
Την έναρξη των ομιλιών έκανε ο Δρ Βασίλειος Ραφτόπουλος, ο οποίος έδωσε χρήσιμες συμβουλές για την κατάρτιση βιογραφικού για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας: “Είναι πολύ σημαντικό όταν κάποιος ξεκινάει και χτίζει τα όνειρά του, ένα βιογραφικό να βάλει ένα πλαίσιο. Είναι πολλές φορές αρκετά δύσκολο να βρεις ποιος είναι αυτός που σου κάνει (για τη θέση). Δεν έχετε το καλύτερο βιογραφικό αλλά ούτε το χειρότερο. Να θυμάστε ότι ζούμε σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον υπάρχουν και άλλου καλύτεροι και έξω από τη χώρα μας. Πολύ σημαντικό είναι να δικτυωθείτε και όταν λέμε να δικτυωθείτε πραγματικά είναι η δικτύωση να έχει έναν ανατροφοδοτικό χαρακτήρα. Οποτεδήποτε αποτυγχάνουμε είναι μια ευκαιρία για βελτίωση. Τέλος, συμβιβαστείτε ότι θα κάνετε και κάτι που δεν θα σας συνοδεύει από μία μονιμότητα.”
Ακολούθως, η Αλεξάνδρα Πετσιάβα, παρουσίασε τη δική της οπτική, από τη μέχρι σήμερα φοιτητική της πορεία, παρουσιάζοντας τρόπους απόκτησης δεξιοτήτων εντός της σχολής: “Στο πλαίσιο της σχολής αυτό που έχω δει ότι λειτουργεί είναι η συγγραφή εργασιών, να προσεγγίζεις καθηγητές και να δείχνεις ενδιαφέρον. Πρακτική άσκηση σε κάποιο εργαστήριο και αυτό θα γίνει εθελοντικά, προκειμένου να αποκτήσεις την εμπειρία. Παρακολούθηση σεμιναρίων και συνεδρίων οπωσδήποτε, τα οποία είναι πολύ βοηθητικά για να έρχεσαι σε επαφή με το αντικείμενο. Συμμετοχή σε εθελοντικές ή και ερευνητικές ομάδες και φυσικά συμμετοχή σε εργαστηριακά ή μη projects της σχολής.”
Στη συνέχεια, η Δρ Μαρία Νταλούκα, μοιράστηκε την προσωπική της επαγγελματική διαδρομή, τις δυσκολίες, τα μαθήματα, την ανταμοιβή. Κλείνοντας την παρουσίασή της επεσήμανε: “Κανείς δεν πέτυχε τους στόχους του χωρίς να δυσκολευτεί. Όποιος σας το πει αυτό ή σας λέει ψέματα ή δεν έχει πετύχει τους αληθινούς του στόχους και απλά δεν το ξέρει. Ο αγώνας είναι απάνθρωπος, αλλά γεμάτος γαλήνιες και υπέροχες στιγμές. Καθώς θα αγωνίζεσαι θα χάσεις τον εαυτό σου, θα απελπιστείς και θα πέσεις…το πάθαμε όλοι…πάρε μία ανάσα, σήκω και πέτα ακόμα ψηλότερα, το οφείλεις σε αυτούς που σε στηρίζουν για τον αγώνα που κάνατε μαζί ως τώρα και για τις δοκιμασίες που περάσατε… το οφείλεις στον εαυτό σου.”
Τον κύκλο των παρουσιάσεων έκλεισε ο Στέφανος Μπουρλιός, ο οποίος αναφερόμενος στην αγορά εργασίας είπε: “Οι θέσεις εργασίας ανοίγουν, καθώς προκύπτουν ανάγκες, πολλές για τις οποίες δεν μας προετοίμασε το πανεπιστήμιο. Κάνετε πολυδιάστατη εκπαίδευση και φροντίστε οι ικανότητες και δεξιότητες που μάθατε να μπορούν να μεταφερθούν σε νέο περιβάλλον. Αν γενικά ταιριάζετε με την κουλτούρα του χώρου εργασίας και είστε ευέλικτοι, ο εργοδότης θα επενδύσει σε εσάς μακροχρόνια. Θα σας δοθούν ευκαιρίες εκπαίδευσης και αλλαγής καθηκόντων μέσα στη δουλειά.”
Τέλος, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απευθύνουν ερωτήσεις στους ομιλητές αναφορικά με τις δεξιότητες εκείνες που κάνουν τα νέους επαγγελματίες πιο ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας, καθώς και εναλλακτικές προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο των Ιατρικών Επιστήμων. Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε, ανανεώνοντας τη συνάντηση με τους συμμετέχοντες στο 2ο webinar (26/06/22) με αντικείμενο την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, τη δικτύωση και την επιχειρηματικότητα.
O 5oς κύκλος Real Skills for Scientists ολοκληρώθηκε με το δεύτερο webinar την Πέμπτη 26 Μαΐου, το οποίο εστίασε στη δικτύωση και δημιουργίας κοινότητας, την εύρεση χρηματοδότησης και διασύνδεσή με την επιχειρηματικότητα. Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν οι κ. Δρ Δημήτρης Παπαδόπουλος, Ιατρός, αναισθησιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α, η Δρ Άννα Μαρία Φαντέλ, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Τομέας Φαρμακευτικής Χημείας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, ΕΚΠΑ, ο Γιώργος Μέγας, Συντονιστής ΕΙΤ Health Hub Greece, ΕΚΤ και ο Καθ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος, Associate Professor of Mechanical Engineering and Head of the Cancer Biophysics Laboratory, University of Cyprus.
Μετά τον σύντομο χαιρετισμό των διοργανωτών, τον λόγο πήρε ο Δρ Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο οποίος μοιράστηκε τις εμπειρίες από την επιχειρηματική του διαδρομή με την εταιρεία Hermes Healthcare, σημειώνοντας ότι: “O δρόμος της επιτυχίας δεν είναι απλά δύο σημεία, αρχή και τέλος, που τα ενώνεις με μία ανοδικής κατεύθυνσης γραμμή, αλλά είναι μία διαδικασία συνεχούς αναθεώρησης τόσο προσωπικής όσο και επιχειρηματικής, ώστε στο τέλος να μπορέσεις να καταλήξεις στον στόχο σου και στην επιτυχία. Αυτό το ταξίδι περιλαμβάνει πολλά πισωγυρίσματα, είναι ένα ταξίδι στο οποίο ξεκινάς με πολύ ενθουσιασμό και περιλαμβάνει πολλές αναταράξεις και εναλλαγές πολλών συναισθημάτων.”
Στη συνέχεια, η Δρ Άννα Μαρία Φαντέλ, με πολυετή εμπειρία στην έρευνα νέων φαρμάκων, μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες τις επαγγελματικές προοπτικές μετά την ολοκλήρωση των σπουδών, καθώς και πηγές χρηματοδότησης για όλα τα στάδια της εκπαιδευτικής διαδρομής. Παράλληλα, ανέφερε: “Από όλη αυτή τη διαδρομή αποκτάς soft skills. Δεν σημαίνει ότι επειδή έχω σπουδάσει ή ασχοληθεί με κάτι συγκεκριμένο θα πρέπει να ψάξω μία δουλειά που να αντιστοιχεί σε αυτό ακριβώς. Υπάρχουν πάρα πολλές καινοτόμες ιδέες, και κατά την άποψή μου η ακαδημαϊκή πορεία δίνει σε κάποιον soft skills, και τη δυνατότητα να μάθεις τα όριά σου, πώς να τα ξεπερνάς καθώς και σου προσφέρει ένα δημιουργικό τρόπο σκέψης.”
Ο Γιώργος Μέγας, παρουσίασε στο κοινό τις υπηρεσίες και οφέλη που προσφέρει στα μέλη το δίκτυο επιχειρήσεων και οργανισμών για την καινοτομία στον τομέα της υγείας EIT Health, στο οποίο το ΕΚΤ λειτουργεί ως κόμβος για την Ελλάδα, καθώς και για το νέο πρωτοποριακό έργο SymbIASIS, που υλοποιείται από το EIT Health και συντονίζεται από το ΕΚΤ, με στόχο την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ νοσοκομείων και startups από τον τομέα της υγείας, την ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας, τη δικτύωση και διερεύνηση συνεργασιών ώστε να αναπτυχθούν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. “Με την υποστήριξη του ΕΚΤ και του ΕΙΤ Health περισσότερες από 80 επιχειρήσεις έχουν λάβει χρηματοδότηση, το οποίο στηρίζει startups ή σπουδαστές και απόφοιτους στον τομέα της υγείας για να εκπαιδευτούν σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας” επισήμανε ο Γ. Μέγας.
Τέλος, ο Καθ. Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος, μοιράστηκε τη δική του επαγγελματική διαδρομή με τους συμμετέχοντες, και έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για εύρεση χρηματοδότησης μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (Εuropean Research Council) (ERC grants), καθώς ο ίδιος έχει λάβει δύο φορές τέτοιου είδους χρηματοδότηση για την υλοποίηση των ερευνητικών του στόχων. Αναφερόμενος σχετικά επεσήμανε ότι:“Tα ΕRC Grants είναι fellowships, υποβάλλονται από ένα άτομο, και στηρίζονται πάνω στην ακαδημαϊκή αριστεία, το οποίο είναι το μοναδικό κριτήριο. Αριστεία στο βιογραφικό αυτού που κάνει την αίτηση και στην πρόταση που καταθέτει. Επίσης, το ύψος χρηματοδότησης είναι αρκετά υψηλό, δηλαδή για αυτούς που ξεκινάνε τώρα (starting grants) η χρηματοδότηση είναι 1,5 εκατ. ευρώ και αυξάνεται ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκεσαι.”
Καθ’όλη τη διάρκεια των webinars, το κοινό είχε την ευκαιρία να πραγματοποιεί ζωντανά ερωτήσεις στους ομιλητές, οι οποίες απαντήθηκαν στο τέλος κάθε σεμιναρίου. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να λάβουν μέρος σε διαδραστικές δημοσκοπήσεις σχετικά με το επιστημονικό τους πεδίο, τις επιχορηγήσεις/υποτροφίες που έχουν λάβει, καθώς και να δηλώσουν τη χώρα από την οποία παρακολουθούν το σεμινάριο.
Τα webinars συντόνισαν η Κωνσταντίνα Νεοφώτιστου, από το ΕΚΤ και την Πρωτοβουλία «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας», η Δρ Ελένη Σινοπούλου, ιδρύτρια της πλατφόρμας επιστημονικού επαγγελματικού προσανατολισμού R.E.A.L. Science και ο Γιώργος Χρίστου, Επιστημονικός Λειτουργός από το ΙδΕΚ Κύπρου.
Πηγές
Μάθετε Περισσότερα
Please confirm you want to block this member.
You will no longer be able to:
Please note: This action will also remove this member from your connections and send a report to the site admin. Please allow a few minutes for this process to complete.