Κατηγορία: Γενικά

Εφαρμογές και προκλήσεις της Ρομποτικής στο διεπιστημονικό σεμινάριο του ΕΚΤ

19.10.2023

Οι εφαρμογές της Ρομποτικής σε διάφορους επιστημονικούς και οικονομικούς κλάδους και οι προκλήσεις, παρουσιάστηκαν στο διαδικτυακό σεμινάριο «Αξιοποιώντας τη Ρομποτική: Εφαρμογές και προκλήσεις», που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας “Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας” και του Smart Attica EDIH, την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023.

Το σεμινάριο είχε ως στόχο την ταχεία και σε βάθος κατανόηση από τους συμμετέχοντες, των πιο πρόσφατων εξελίξεων και εφαρμογών Ρομποτικής σε διαφορετικά πεδία όπως: Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Κοινωνικές Επιστήμες, Θετικές Επιστήμες, Μηχανική και Επιστήμες Πληροφορικής, και στον τομέα της Παραγωγής. Καταρτισμένοι ομιλητές από τα εν λόγω πεδία παρουσίασαν εφαρμογές Ρομποτικής, σε συμμετέχοντες επιστήμονες, ερευνητές και νέους επιχειρηματίες.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δρ Νίκος Καραμπέκιος, Υπεύθυνος Μονάδας Καινοτομίας και Δικτύωσης ΕΚΤ, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις εξωστρέφειας και δικτύωσης που υλοποιεί το ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων και η Πρωτοβουλία “Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας”, προτρέποντας το κοινό να εγγραφεί και να αξιοποιήσει τις δωρεάν υπηρεσίες συνεργασίας, καθοδήγησης και ενημέρωσης.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Περικλής Τερλιξίδης, Διευθυντής του Attica Hub for the Economy of Data and Devices (ahedd) του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ο οποίος ενημέρωσε με τη σειρά του για τις υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Smart Attica, που έχει ως στόχο να βοηθήσει τις εταιρείες και τους φορείς του δημοσίου, να τεστάρουν και να εφαρμόσουν ψηφιακές λύσεις, έτσι ώστε να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Ο Γιώργος Σουβατζόγλου,  Υπεύθυνος εκπαιδευτικού προγράμματος STEM Education, εστίασε στην Εκπαιδευτική Ρομποτική και στα προγράμματα που υλοποιεί ο εκπαιδευτικός οργανισμός STEM Education, μεταξύ των οποίων και η διοργάνωση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ρομποτικής. Όπως ανέφερε, o οργανισμός υποστηρίζει ένα πρόγραμμα σπουδών από πολύ μικρή ηλικία, προκειμένου οι μαθητές να εξοικειωθούν με την αλγοριθμική σκέψη χρησιμοποιώντας επιδαπέδια ρομπότ που προγραμματίζονται με κάρτες.

Στη συνέχεια, ο Δρ Ξενοφών Ζαμπούλης, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Πληροφορικής στο Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας, αναφέρθηκε στη ρομποτική και την ψηφιοποίηση των παραδοσιακών τεχνών για την ανάδειξη του πολιτισμού παγκοσμίως. Ο Δρ Ξ. Ζαμπούλης ανέφερε ότι τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε τη δυνατότητα να ψηφιοποιούμε τρισδιάστατα μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας και να παράγουμε ψηφιακά τεκμήρια τόσο απτής όσο και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για τα πλεονεκτήματα της Ρομποτικής στην παραγωγική διαδικασία, μίλησε ο Αλέξανδρος Σαρασίτης, Διευθύνων Σύμβουλος (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός) στην εταιρεία TRYGONS. Συγκεκριμένα, τόνισε τη συμβολή της Ρομποτικής στην αύξηση της παραγωγικότητας και της επαναλειψιμότητας με σημαντική μείωση λαθών και βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, στην εξοικονόμηση χρόνου και στην ευελιξία, στη μείωση του κόστους παραγωγής και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ακολούθως, ο Δρ Ευάγγελος Παπαδόπουλος, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών (ΣΜΜ) ΕΜΠ, αναφέρθηκε στη Ρομποτική και στις εφαρμογές με «ελληνική καταγωγή» και τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να αναπτύσσει ρομποτικά συστήματα. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο νεοσύστατο Ινστιτούτο Ρομποτικής του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά, που έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός προηγμένου προγράμματος Ρομποτικής στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τις παρουσιάσεις ολοκλήρωσε ο Δρ Γιώργος Διαλυνάς, Έρευνητης Μηχανικος Αλγορίθμων Δυναμικής & Ελέγχου Οχημάτων, Hyundai Mobis, ο οποίος παρουσιάσε τα συστήματα διεύθυνσης νέας γενιάς “steer-by-wire”, όπου κάθε τροχός στρίβει ανεξάρτητα από τον άλλο, προσφέροντας πλεονεκτήματα έναντι του συμβατικού “steer-by-wire”. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα δεν διαθέτει κανένα εργοστάσιο μαζικής παραγωγής αυτοκινήτων, ωστόσο η χώρα μπορεί να συνεισφέρει στην εξέλιξη τέτοιων συστημάτων εφόσον δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα για τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα και δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις ερωτήσεις των συμμετεχόντων προς τους ομιλητές, οι οποίοι, ο καθένας από τον κλάδο του, επεσήμαναν την επίδραση, τη συμβολή και τις μελλοντικές διαστάσεις της Ρομποτικής στα διάφορα επιστημονικά πεδία.

Το βίντεο και οι παρουσιάσεις της εκδήλωσης διατίθεται στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης. Τέλος, όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση παρακαλούνται να συμπληρώσουν το σύντομο ερωτηματολόγιο ανατροφοδότησης, για τη βελτίωση των επόμενων σεμιναρίων.

Δείτε το βίντεο του webinar.


Πηγές

Μάθετε Περισσότερα

Ξεκίνησε ένα ταξίδι επιτυχίας και δημιούργησε νέες γέφυρες.