Κατηγορία: Γενικά

Πέντε νέοι Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό βραβεύθηκαν από το Ίδρυμα Μποδοσάκη

01.11.2020

Πρωτοποριακή η έρευνα των βραβευθέντων ερευνητών σε διαφορετικούς τομείς, από τα οικονομικά του χώρου, την αντισεισμική προστασία και την ποικιλομορφία του DNA, μέχρι τις εφαρμογές των υπερήχων στην υγεία και τις διεργασίες στο εσωτερικό των μαύρων τρυπών.

Πέντε διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες τιμήθηκαν με τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη 2017, για την εξαιρετική τους επίδοση και προσφορά στους τομείς των βασικών επιστημών, των βιοεπιστημών, των εφαρμοσμένων και των κοινωνικών επιστημών. Η απονομή των βραβείων, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, πραγματοποιήθηκε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο στις 7 Ιουνίου.
 
Η έρευνα των Ελλήνων ερευνητών αφορά ένα μεγάλο εύρος θεμάτων, από τα οικονομικά του χώρου, την αντισεισμική προστασία των πόλεων και τη μελέτη της ποικιλομορφίας του DNA για διάγνωση και θεραπεία ασθενειών, μέχρι τις εφαρμογές των υπερήχων στην υγεία και τη μελέτη του “προβλήματος της πληροφορίας των μαύρων τρυπών”.  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης – την οποία παρακολούθησαν προσωπικότητες από τον χώρο των επιστημών, της πολιτικής και των επιχειρήσεων – το κοινό “ταξίδεψε” με πλοηγούς τους βραβευόμενους, οι οποίοι με κατανοητό τρόπο παρουσίασαν την έρευνά τους και τη σημασία που έχουν τα αποτελέσματά της στην κοινωνία και την οικονομία. 
 
Οι επιστήμονες που τιμήθηκαν φέτος με τα Επιστημονικά Βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη είναι:
α) ο Κωνσταντίνος Αρκολάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale, ο οποίος εστιάζει την έρευνά του στα οικονομικά του χώρου και στη σημασία του διεθνούς εμπορίου και της γεωγραφίας στην οικονομική ευημερία (για τον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών),
β) η Δομνίκη Μ. Ασημάκη, Καθηγήτρια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech), η οποία ασχολείται με τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου αντισεισμικής  προστασίας σε αστικές περιοχές (για τον τομέα των Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας),
γ) ο Εμμανουήλ Θ. Δερμιτζάκης, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, που μελετά την ποικιλομορφία του DNA με στόχο την καλύτερη διάγνωση και πρόληψη ασθενειών (για τον τομέα των Βιοεπιστημών),
δ) η Ελίζα Η. Κονοφάγου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia, που με την έρευνά της στο πεδίο των υπερήχων αναζητά νέες δυνατότητες ανίχνευσης και διάγνωσης σοβαρών νόσων (για τον τομέα των Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνολογίας),
ε) ο Κυριάκος Ι. Παπαδόδημας, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Groningen και Ερευνητής στο CERN, που επιχειρεί τη διατύπωση μιας πιο ακριβούς θεωρίας σε σχέση με το τι συμβαίνει στο εσωτερικό των μαύρων τρυπών (για τον τομέα των Βασικών Επιστημών).
 
Βασικό κριτήριο για την απονομή των επιστημονικών βραβείων του Ιδρύματος είναι η εξαιρετική συμβολή των υποψηφίων στον τομέα τους με ολοκληρωμένο έργο. Οι πέντε βραβευθέντες, ηλικίας έως 45 ετών, επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 97 υποψηφίους ύστερα από αξιολόγηση από Ειδικές Επιτροπές Κρίσεως. Την ευθύνη της τελικής πρότασης είχε η επιτροπή Βραβείων που αποτελείται από οκτώ προσωπικότητες του επιστημονικού χώρου. Το κάθε βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ.
 
Ο θεσμός των Επιστημονικών Βραβείων του Ιδρύματος Μποδοσάκη θεσπίστηκε το 1993, στο πλαίσιο των κοινωφελών σκοπών του Ιδρύματος για την παιδεία. Με τα επιστημονικά βραβεία το Ίδρυμα επιδιώκει να ενισχύσει το δημιουργικό έργο νέων Eλλήνων επιστημόνων ως 45 ετών, να αναδειχθούν οι πνευματικές επιδόσεις νέων Ελλήνων επιστημόνων και να δημιουργηθούν υγιή πρότυπα για τις νεότερες γενιές. Από το 1993 μέχρι σήμερα έχουν απονεμηθεί 46 βραβεία σε διακεκριμένους νέους επιστήμονες στους τομείς Θετικών Επιστημών, Εφαρμοσμένων Θετικών Επιστημών, Κοινωνικών Επιστημών, Ιατρικής και Βιολογίας.
 
“Η βράβευση και αναγνώριση των αρίστων, ιδιαίτερα στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς της κρίσης, της πνευματικής σύγχυσης και της διαστρέβλωσης αξιών, μεταφέρει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για όλους μας: το μήνυμα ότι η Ελλάδα με τα παιδιά της συνεχίζει να παράγει πολιτισμό, συνεχίζει να παράγει επιστημονικό έργο με διεθνή αναγνώριση και ακτινοβολία. Ότι η Ελλάδα διαθέτει μια μεγάλη δεξαμενή καταξιωμένων πολιτών μέσα από την οποία μπορεί να βρει τα στηρίγματα που χρειάζονται για να οικοδομήσει το μέλλον της, το μέλλον των παιδιών της”, δηλώνει ο κ. Δημήτρης Βλαστός, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μποδοσάκη.
 
Το βίντεο της τελετής απονομής των Επιστημονικών Βραβείων Ιδρύματος Μποδοσάκη 2017 διατίθεται online στην ιστοσελίδα www.blod.gr.
 
Στo σχετικό άρθρο στο ekt.gr παρουσιάζονται, για κάθε βραβευθέντα, τα βασικά σημεία της έρευνάς τους και των εφαρμογών της, καθώς και μια σύντομη αναφορά στις σπουδές, την ερευνητική σταδιοδρομία και τις διεθνείς διακρίσεις.


Ξεκίνησε ένα ταξίδι επιτυχίας και δημιούργησε νέες γέφυρες.