Κατηγορία: Γενικά

Ο Δημόκριτος στους φιναλίστ για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2020

24.02.2021

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» είναι ένας από τους τρεις φιναλίστ που θα διεκδικήσουν το Βραβείο Προώθησης Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Enterprise Promotion Awards – EEPA 2020) στην κατηγορία: Προωθώντας το Επιχειρηματικό Πνεύμα (Promoting the Entrepreneurial Spirit), στις 16 Νοεμβρίου 2020 στο Βερολίνο.
 
Η ελληνική πρόταση επελέγη ανάμεσα σε 185 υποψηφιότητες από 27 χώρες και έχει τίτλο, “Demokritos: Innovation Ecosystem for Sustainable Entrepreneurship”. Οι δύο άλλοι φιναλίστ της κατηγορίας αυτής είναι το Open Entrepreneurship από τη Δανία και το Atlantic Futures από τη Γαλλία.
 
Σύμφωνα με τα σχόλια της κριτικής επιτροπής των Βραβείων, ο Δημόκριτος, ως δημόσιος ερευνητικός φορέας, μπορεί με τρόπο ουσιαστικό, αποτελεσματικό και βιώσιμο να υποστηρίξει την καινοτόμο επιχειρηματικότητα.
 
Η ολοκληρωμένη στρατηγική του Κέντρου για την προώθηση της επιχειρηματικότητας σε τομείς υψηλής τεχνολογίας περιλαμβάνει:
 
-Διοικητικές δομές που συμβάλλουν στην επιτυχή μεταφορά τεχνολογίας και διανοητικής ιδιοκτησίας, από τα εργαστήρια του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” σε ελληνικές και διεθνείς επιχειρήσεις, καθώς και στην ανοικτή πρόσβαση στις ερευνητικές υποδομές.
 
-Το Πρόγραμμα Βιομηχανικών Υποτροφιών, 4ετούς διάρκειας για μεταδιδάκτορες ή υποψήφιους διδάκτορες, που εδώ και τρία χρόνια έχει χορηγήσει 70 υποτροφίες, δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς και παραγωγικές συνεργασίες με την Ελληνική Βιομηχανία.
 
-Το Τεχνολογικό Πάρκο Λεύκιππος που σήμερα φιλοξενεί 45 νεοφυείς καινοτόμους επιχειρήσεις καθώς και R&D τμήματα μεγάλων διεθνών εταιρειών.
 
-Τον κόμβο ψηφιακής καινοτομίας AHEDD- Attica Hub for the Economy of Data and Devices, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, με επίκεντρο τις τεχνολογίες Διαδικτύου των Πραγμάτων, Αισθητήρων και Τεχνητής Νοημοσύνης.
 
Το Οικοσύστημα Καινοτομίας του Δημόκριτου συμβάλλει τόσο στην προσέλκυση επενδύσεων, όσο και ταλαντούχων ερευνητών από όλο τον κόσμο, αλλά και στον επαναπατρισμό των νέων Ελλήνων επιστημόνων που έφυγαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
 
Ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε: «Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται πως τα Ερευνητικά μας Κέντρα, έχουν μεγάλες δυνατότητες στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας σε τεχνολογίες αιχμής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, πέραν του εξαιρετικού ερευνητικού δυναμικού, απέδειξε ότι αποτελεί “φυτώριο” της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και διαπρέπει εντός, αλλά και εκτός συνόρων».
 
Σημειώνεται ότι ο Δημόκριτος χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με έργο προϋπολογισμού 48,3 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αφορά την ανοικοδόμηση τεσσάρων νέων κτιρίων: Νανοτεχνολογίας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Χημικής Βιολογίας και ένα νέο κτήριο για την επέκταση του Τεχνολογικού Πάρκου «Λεύκιππος». Το έργο αφορά, επίσης, την ανακαίνιση επτά ακόμα κτιρίων του Κέντρου που συμπεριλαμβάνουν ερευνητικά εργαστήρια, διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες.
 
Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προώθησης της Επιχειρηματικότητας 2020 είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θεσπίστηκε το 2006 για να αναγνωρίσει και να επιβραβεύσει την αριστεία Δημοσίων Φορέων που προωθούν την επιχειρηματικότητα και τις μικρές επιχειρήσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Οι κατηγορίες των Βραβείων είναι έξι: α) Προώθηση της Επιχειρηματικότητας, β) Επένδυση στις Επιχειρηματικές Δεξιότητες, γ) Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, δ) Υποστήριξη στη Διεθνοποίηση της Επιχείρησης, ε) Υποστήριξη της Ανάπτυξης των Πράσινων Αγορών και της Αποδοτικής Χρήσης των Πόρων και στ) Υπεύθυνη και Συνολική Επιχειρηματικότητα, ενώ υπάρχει και το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής.


Ξεκίνησε ένα ταξίδι επιτυχίας και δημιούργησε νέες γέφυρες.