Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έκανε μεταπτυχιακό στη Γεφυροποιία στην Αγγλία και πλέον είναι μηχανικός σε συμβουλευτική εταιρεία στο Μπέρμινχαμ. Παρόλ’ αυτά ο Αναστάσης Σταμάτης διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ελλάδα κι αυτό το αποδεικνύει έμπρακτα, αφού συνεχίζει να ασχολείται ενεργά με το Let’s do it Greece, στηρίζοντας σημαντικές δράσεις εθελοντισμού στη χώρα μας. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, στις «Γέφυρες», η διασύνδεση όλων των Ελλήνων είναι σημείο-κλειδί για την ανάδειξη της Ελλάδας σε σημαντικό «παίκτη» της παγκόσμιας σκακιέρας.
Αναστάσης Σταμάτης
Θα μπορούσατε να μας παρουσιάσετε συνοπτικά το εκπαιδευτικό σας υπόβαθρο και εν συνεχεία την κύρια επαγγελματική σας δραστηριότητα;
Σπούδασα πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών μου σπουδών ασχολήθηκα για τρία χρόνια με την έρευνα και μετά την αποφοίτησή μου έκανα μεταπτυχιακό στη Γεφυροποιία, στο Πανεπιστήμιο του Surrey στην Αγγλία. Στη συνέχεια ασχολήθηκα για ένα χρόνο με τις γέφυρες, μέχρι που αποφάσισα ότι με ενδιαφέρει η μεγάλη εικόνα, ο συνολικός τομέας του περιβάλλοντος και των υποδομών, και το πώς αυτά επηρρεάζουν την κοινωνία και τη ζωή μας. Αυτή τη στιγμή είμαι μηχανικός σε μια συμβουλευτική εταιρεία στο Μπέρμινχαμ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ασχολούμαι με το γενικότερο σχεδιασμό των υποδομών, όπως γέφυρες, δρόμους, διαμόρφωση εξωτερικών χώρων και αντιπλημμυρικά έργα.
Ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν να μεταβείτε και να εργαστείτε στο εξωτερικό; Και ποιοι θα ήταν οι παράγοντες που θα σας έκαναν να γυρίσετε;
Αφορμή για το πρώτο βήμα ήταν το μεγάλο μου ενδιαφέρον – εκείνη την περίοδο – για τις γέφυρες, και το μοναδικό μεταπτυχιακό στην Ευρώπη εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στις γέφυρες βρισκόταν στην Αγγλία. Αποφοιτώντας το 2015, οι συγκυρίες στην Ελλάδα δεν ήταν ευνοϊκές και αποφάσισα να ξεκινήσω την καριέρα μου στην Αγγλία. Κοιτώντας πίσω, τα τρία χρόνια που βρίσκομαι εδώ έχω δει και έχω μάθει πολλά, έχω αλλάξει σαν ανθρωπος. Η ζωή σε μια άλλη χώρα, έστω και για λίγο, είναι κάτι που θα πρότεινα σε όλους μας. Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη είναι η κατάρρευση του μύθου για το χαμηλό επίπεδο του λαού μας, το προφίλ του «νεοέλληνα» και πως πολλά πράγματα «συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα». Είναι κάτι που θεωρώ απαραίτητο να αποτινάξουμε από πάνω μας, αν θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα. Μας ενώνουν πολύ περισσότερα από ότι φανταζόμαστε, θετικά και αρνητικά, με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Θα γυρνούσα πίσω, όταν θα ένιωθα ότι ο κύκλος μου εδώ κλείνει. Όταν έρθει η ώρα να δημιουργήσω κάτι στην Ελλάδα και όταν διαπιστώσω ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές για μια τέτοια δημιουργία. Όταν νιώσω έτοιμος να μοιραστώ τις εμπειρίες μου και τον παλμό του εξωτερικού με ανθρώπους στην Ελλάδα.
Είστε από τους ιδρυτές του Let’s do It Greece. Θέλετε να μας πείτε για αυτή την πρωτοβουλία και τους στόχους της;
Το Let’s Do It Greece αποτελεί τη μεγαλύτερη ταυτόχρονη εθελοντική δράση της χώρας, και οργανώνεται αποκλειστικά από εθελοντές, νέα παιδιά με όρεξη και πάθος για δημιουργία. Με κεντρικό μας σύνθημα το «Γίνε η Αλλαγή που Περιμένεις», την οργανώσαμε για πρώτη φορά το 2012, έχοντας δει μια αντίστοιχη πρωτοβουλία στην Εσθονία, η οποία έχει πλέον λάβει παγκόσμιες διαστάσεις. Το ξεχωριστό στοιχείο της εκστρατείας είναι ότι συντονιζόμαστε, την ίδια μέρα και την ίδια ώρα, σε κάθε γωνιά της χώρας, ενώνοντας τις δυνάμεις μας μέσα από δράσεις εθελοντισμού με επίκεντρο το περιβάλλον. Στην τελευταία μας δράση, στις 2 Απριλίου 2017, πάνω από 109.000 εθελοντές, το 1% περίπου του πληθυσμού της Ελλάδας, ενώσαμε τις δυνάμεις μας σε πάνω από 1.500 σημεία δράσης σε ολόκληρη τη χώρα.
Συνεχίζετε την ενασχολήση με την οργάνωση της εκστρατείας και τώρα που βρίσκεστε εξωτερικό;
Ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς της ομάδας μας, χτυπάει στο εξωτερικό. Πιστεύουμε στο μεγαλείο και τη δύναμη του εθελοντισμού, και για εμάς έχει γίνει τρόπος ζωής. Αρκετοί εθελοντές από την αρχική ομάδα βρεθήκαμε μακριά από την πατρίδα μας, αλλά συνεχίζουμε και στηρίζουμε την εκστρατεία με διάφορους τρόπους, από social media και ιστοσελίδα μέχρι οργανωτικά θέματα, επικοινωνία με εθελοντές και εκπροσωπώντας τη χώρα σε διεθνή συνέδρια εθελοντισμού. Είναι ένας ωραίος τρόπος να κρατήσουμε επαφή με την Ελλάδα, να συνεχίσουμε να βιώνουμε τον παλμό της χώρας και να προσφέρουμε κι εμείς κάνοντας τον κόσμο ομορφότερο. Ταυτόχρονα, βλεπουμε στην πράξη το μεγάλο πλεονέκτημα που μας δίνει η ποικιλομορφία της ομάδας. Η εμπειρία που παίρνουμε από τόσες διαφορετικές χώρες έχει άμεσο και ουσιαστικό όφελος για την ομάδα μας και την εκστρατεία μας.
Η επόμενη Πανελλαδική δράση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Απριλίου 2018. Κάθε χρονιά επιλέγουμε να δώσουμε ένα νέο στοιχείο στην εκστρατεία μας, και φέτος είναι η πρώτη χρονιά που επικεντρωνόμαστε στα πανεπιστήμια και τους φοιτητές της χώρας μας. Έχουμε μπροστά μας λίγους μήνες λοιπόν, να ταξιδέψουμε σε όλη την Ελλάδα, να γνωρίσουμε ακόμα περισσότερους εμπνευσμένους και δημιουργικούς ανθρώπους, να γελάσουμε, να δεθούμε, και να γίνουμε όλοι μαζί μια μεγάλη εθελοντική οικογένεια. Σε αυτήν την οικογένεια είμαστε όλοι ευπρόσδεκτοι. Το πρώτο βήμα είναι πολύ απλό, μπαίνουμε στο www.letsdoitgreece.org και δηλώνουμε συμμετοχή, ως ενεργοί πολίτες ή εκπρόσωποι φορέων, και στη συνέχεια ξεκινάμε μαζί το όμορφο ταξίδι του εθελοντισμού με στόχο να ενώσουμε όλη την Ελλάδα για ένα κοινό σκοπό!
Να σας πώ ακόμη ότι πρόσφατα είχαμε την τιμή να μας φιλοξενήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού.
Ποιες δράσεις εκτιμάτε ότι πρέπει να ληφθούν ώστε να αξιοποιηθεί το εξειδικευμένο δυναμικό της χώρας, με στόχο και την ανάσχεση του κύματος μετανάστευσης ποιοτικού ελληνικού επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό;
Το κλειδί για να επιλέξουν ξανά οι Έλληνες την πατρίδα τους είναι η ανάκτηση εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία. Να προχωρήσουμε σε ουσιαστικά βήματα για την ενίσχυση της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ελπίδας μας για το μέλλον. Να αναδεικνύουμε και να προωθούμε τις επιτυχίες μας. Έχουμε πολλές, και θα πρέπει όλοι μας να τις μάθουμε και να τις έχουμε ως παράδειγμα. Να επικεντρωνόμαστε στα θετικά, να καλλιεργήσουμε κλίμα δημιουργίας. Και κυρίως, να καταφέρουμε να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες. Βρισκόμαστε στην αρχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και το εξειδικευμένο δυναμικό της Ελλάδας, με αποδεδειγμένη παγκόσμια φήμη, μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της χώρας μας ως σημαντικό παίκτη στη νέα εποχή.
Ποια είναι η άποψη σας για την Εθνική Πρωτοβουλία «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας»; Πως θεωρείτε ότι θα συμβάλει στη δικτύωση των Ελλήνων του εξωτερικού με την Ελλάδα;
Ο δεσμός μας με την πατρίδα μας είναι, πάνω απ’όλα, συναισθηματικός. Εκεί έχουμε τους φίλους μας, την οικογένειά μας, είναι το μέρος που γεννηθήκαμε, εκεί που θέλουμε να ζήσουμε τη ζωή μας. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να επενδύσουμε στο συναίσθημα αυτό και να το κάνουμε κινητήριο δύναμη των προσπαθειών μας. Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να επενδύσεις στο συναίσθημα, από τις ανθρώπινες σχέσεις. Ενώνοντας ανθρώπους που μπορούν να προσφέρουν μια εικόνα διαφορετική, την εμπειρία μιας άλλης κουλτούρας, με τους ανθρώπους που μπορούν να σου δώσουν τον παλμό της χώρας μας, την καθημερινότητά της. Οι «Γέφυρες» μπορούν να διαδραματίσουν έναν ουσιαστικό και σημαντικό ρόλο προς τη σωστή κατεύθυνση. Έχετε ξεκινήσει πολύ δυναμικά, μας εμπνέετε, και εύχομαι να συνεχίσετε με το ίδιο πάθος! Γιατί, όπως όπως λέμε στο Let’s Do It Greece, για να φέρεις την αλλαγή, πρέπει πρώτα να ενώσεις τους ανθρώπους που πιστεύουν στην αλλαγή. Η μία θετική πράξη φέρνει την άλλη και όλο αυτό λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Γιατί, όταν γινόμαστε πολλοί, το «μπορώ», γίνεται «μπορούμε». Και το μπορούμε, σε αντίθεση με το μπορώ, δεν έχει όρια.
Please confirm you want to block this member.
You will no longer be able to:
Please note: This action will also remove this member from your connections and send a report to the site admin. Please allow a few minutes for this process to complete.