Αν και ολοκληρώνοντας τις σπουδές του έκανε μια αντισυμβατική, όπως τη χαρακτήρισαν πολλοί επιλογή, επιστρέφοντας μόνιμα στη γενέτειρά του, τη Λέρο, ο Μανόλης Μακρής σύντομα δικαιώθηκε για την απόφασή του αυτή. Εκπρόσωποι της πολυεθνικής εταιρείας πληροφορικής Crystal System τον προσέγγισαν, προτείνοντας του να αναλάβει το παράρτημα της εταιρείας στην Ελλάδα με έδρα το νησί της Λέρου. Τέσσερα χρόνια μετά, ο Μανόλης Μακρής μας μιλάει για τα οφέλη του να ζεις στην περιφέρεια εκπληρώνοντας παράλληλα τους επαγγελματικούς σου στόχους, για το πώς κατάφερε το παράρτημα της Λέρου να συγκεντρώσει εργαζόμενους από όλη την Ελλάδα και για τον στόχο της προσέλκυσης Ελλήνων από το εξωτερικό.
Μανόλης Μακρής
Είχατε ποτέ φανταστεί ότι θα μπορούσατε να κάνετε μια δουλειά με διεθνή χαρακτήρα από το νησί που μεγαλώσατε και αγαπάτε;
Αποφοιτώντας από το ΤΕΙ Καβάλας το 2012 επέστρεψα μαζί με τη σύζυγο μου στη Λέρο όπου ανοίξαμε ένα γραφείο το 2014. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους ήρθε ένας κύριος στο γραφείο μου, έπειτα από συστάσεις Ιταλών φίλων στο νησί, ώστε να μου προτείνει το πλάνο που είχε στο μυαλό του, το οποίο ήταν να κάνει ένα παράρτημα της εταιρείας του στην Ελλάδα με έδρα τη Λέρο. Στην αρχή μου φάνηκε σχεδόν αδιανόητο ότι μπορεί να σε βρει μια τέτοια ευκαιρία στο νησί, αλλά με καλή θέληση και πίστη καταφέραμε η ιδέα αυτή να αποκτήσει σάρκα και οστά και να ακούει σήμερα στο όνομα Crystal System. H εταιρεία ασχολείται με πολλές παράπλευρες τεχνολογίες πληροφορικής. Συμβουλεύουμε επιχειρήσεις στον τομέα της βιομηχανίας και εκτελούμε ολοκληρωμένα έργα πληροφορικής πάνω σε πλατφόρμες όπως είναι οι τεχνολογίες SAP και άλλες τεχνολογίες διαδικτύου (Java, Οracle κλπ.). Εμείς στη Λέρο είμαστε ένα μικρό εργοστάσιο παραγωγής λογισμικού πάνω στο κομμάτι της SAP.
Θεωρείτε ότι αυτό είναι μια απάντηση σε όσους θεωρούν ότι όλες οι επαγγελματικές ευκαιρίες βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα;
Νομίζω ότι μετά από αυτό που έγινε στη Λέρο καταρρίπτονται όλες αυτές οι λογικές. Το μαγικό της υπόθεσης είναι ότι στην εταιρεία έχουμε παιδιά από Φλώρινα, από Θεσσαλονίκη, από Χαλκίδα, από Σάμο και από Λέρο και νομίζω ότι κάνουμε τα ίδια και ίσως περισσότερα από αυτά που θα κάναμε σε μια μεγάλη πόλη. Γιατί το να δουλεύεις σε ένα νησί όπως η Λέρος, όπου για παράδειγμα έχεις δίπλα σου ένα παράθυρο στο χώρο εργασίας και βλέπεις τη θάλασσα, αυξάνει την αποδοτικότητα. Είναι σημαντικό να είσαι σ’ ένα περιβάλλον που σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια και να έχεις καλή ψυχολογία. Επομένως πιστεύω ότι η Λέρος προσφέρει πολλά περισσότερα απ’ ότι αν γινόταν κάτι αντίστοιχο σε μια μεγαλύτερη πόλη. Θα χάναμε πολλά πράγματα σημαντικά, όπως είναι η ανθρώπινη σχέση μεταξύ μας. Το μοντέλο που έχουμε σαν εταιρεία είναι ότι είμαστε όλοι συνάδελφοι.
Έχετε συνεργασίες με Έλληνες του εξωτερικού; Πόσο σημαντική θεωρείτε την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών μεταξύ των Ελλήνων όλου του κόσμου;
Θέλουμε πολύ σαν εταιρεία να αναπτύξουμε τέτοιου είδους συνεργασίες. Είναι και κάτι που ταιριάζει πολύ με τη φύση του επαγγέλματος. Έχοντας τη Λέρο ως κόμβο και δουλεύοντας απομακρυσμένα μπορούμε να μοιράζουμε τεχνογνωσία, να ανταλλάσσουμε απόψεις, να ενημερωνόμαστε ο ένας από τον άλλο ή ακόμη και να φτάσουμε σε επίπεδο συνεργασίας.
Θα χρησιμοποιούσατε ένα εργαλείο όπως οι «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» για να αναζητήσετε συνεργασίες με Έλληνες του εξωτερικού;
Σαφώς είναι κάτι που μας ενδιαφέρει. Κι επίσης αυτό που θεωρώ σημαντικό σε σχέση με τη συγκεκριμένη δράση είναι ότι καλύπτει ένα κενό το οποίο υπάρχει στην ενημέρωση και εννοείται πώς αυτό είναι κάτι που μας βοηθάει όλους μας.
Τώρα που η ψηφιακή εποχή δίνει όλο και περισσότερες ευκαιρίες εξ αποστάσεως εργασίας πιστεύετε ότι θα αυξηθούν περιπτώσεις όπως η δική σας, ανθρώπων δηλαδή που θα δουλεύουν για μεγάλες εταιρείες μένοντας σε μικρά νησιά ή στην επαρχία?
Πιστεύω ακράδαντα σε αυτό και θα ήθελα με οποιοδήποτε τρόπο να προβληθεί η περίπτωση της Λέρου και να δείξουμε σε όλους του Έλληνες, εντός κι εκτός Ελλάδας, ότι η αυτή η προσπάθεια δουλεύει. Θα θέλαμε όλο αυτό να γίνει ένα παράδειγμα και για τα υπόλοιπα νησιά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Λέρος θα μπορούσε να γίνει ένας κόμβος που να συνδέεται με τα γύρω νησιά όπως είναι η Σάμος, η Κάλυμνος, η Πάτμος και τα μεγαλύτερα νησιά όπως είναι η Κως και η Ρόδος.
Θα μπορούσε ένας Έλληνας του εξωτερικού να επιστρέψει πίσω στην Ελλάδα και μάλιστα για να εργαστεί στη Λέρο και όχι στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη;
Δεν το ξέρω σίγουρα αυτό, αλλά σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι ο μισθός έρχεται σα δεύτερη προτεραιότητα σε μια τέτοια περίπτωση. Ο μισθός που προσφέρουμε είναι αρκετά καλός, ούτως ώστε να μπορεί κανείς να ζει άνετα στο νησί της Λέρου. Αν λάβεις υπόψη τον συνδυασμό του μισθού, της δουλειάς και του χώρου εργασίας, νομίζω ότι «κερδίζει» κανείς πολλά δουλεύοντας στη Λέρο.
Για σας δεν υπήρξαν «σειρήνες», όταν πρωτοεπιστρέψατε στο νησί, που σας τραβούσαν μακριά από αυτό;
Όταν επέστρεψα στο νησί, πολλοί μου έλεγαν «αφού σπούδασες, γιατί ήρθες πίσω εδώ, τι θα κάνεις τώρα;». Αλλά επειδή αγαπάω πολύ τον τόπο μου, με έπιασε το πείσμα μου και αποφάσισα ότι θα το προσπαθήσω μέχρι να ξεπεράσω τα όρια μου. Δε σας κρύβω ότι μου βρέθηκαν κάποιες ευκαιρίες να φύγω στο εξωτερικό και πάντα έλεγα θα το παλέψω κι αν δω ότι δε μπορώ να κάνω τίποτα πλέον στο νησί μου και στη χώρα μου, ίσως και να φύγω, σίγουρα όμως δεν είναι η πρώτη μου επιλογή. Αν πραγματικά πιστεύεις στις ικανότητές σου και έχεις λίγο θάρρος και αγάπη σ’ αυτό που κάνεις, κάποια στιγμή και με κάποιο τρόπο θα ανταμειφθείς.
Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει για τον εαυτό σας αλλά και για το νησί;
Προσωπικά θέλω να εξελίσσομαι συνέχεια στο κομμάτι της τεχνογνωσίας και των τεχνολογιών και να παραμένω ενημερωμένος. Και ως περιφερειακός διευθυντής θα ήθελα να εξελιχθώ, ούτως ώστε να προσφέρω καλύτερες υπηρεσίες. Αλλά ένας ακόμη σημαντικός στόχος που έχει να κάνει με το νησί είναι να καταλάβουν οι νέοι ότι πλέον υπάρχει ένα κίνητρο να μείνουν εδώ. Δηλαδή εκείνοι που έχουν φύγει για να σπουδάσουν εκτός Λέρου αλλά και εκείνοι που θα φύγουν στο μέλλον να ξέρουν ότι υπάρχουν θέσεις εργασίας στο νησί τους, αν σπουδάσουν κάποια επιστήμη, όπως πληροφορική.
Πέραν της περίπτωσης της Λέρου, εξ όσων γνωρίζετε, υπάρχουν θέσεις εργασίας στην ελληνική περιφέρεια;
Ναι και γενικότερα υπάρχουν επαγγελματικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Ίσως να μην υπάρχει πολύ σωστή ενημέρωση για τους νέους που θέλουν να ξεκινήσουν μόνοι τους μια επιχείρηση αλλά είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε οργανώσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν σε μια επιχείρηση. Αυτό που χρειάζονται οι νέοι στην Ελλάδα είναι ένα δομικό πλαίσιο που να ανταμείβει τις επιχειρήσεις που έχουν εφευρετικότητα και δημιουργικότητα.
Τι θα συμβουλεύατε τους νέους που θέλουν να επιχειρήσουν από τα νησιά ή την ελληνική επαρχία αλλά θεωρούν ουτοπικό να επιτύχουν κάνοντας κάτι τέτοιο;
Κατ’ αρχάς πρέπει να απορρίψουν αυτή την κατεστημένη λογική ότι στην Ελλάδα υπάρχει κρίση και δε μπορούμε να δουλέψουμε ή να επιτύχουμε. Χρειάζεται αγάπη, θάρρος και λίγο τύχη.
Please confirm you want to block this member.
You will no longer be able to:
Please note: This action will also remove this member from your connections and send a report to the site admin. Please allow a few minutes for this process to complete.